Wspomóżmy polskich sadowników!

Autor: Konsultant PIG
2014-08-29

W związku z embargo nałożonym przez Rosję na polskie jabłka proponujemy pomóc sadownikom poprzez wykonanie domowych smacznych szarlotek. Korzyść obopólna gwarantowana!

Oto kilka przepisów do wykorzystania: 

Szarlotka idealna z karmelizowanymi jabłkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • 90 g smalcu lub margaryny, zimnych
  • 4 łyżki zimnej wody

Karmelizowane jabłka:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej typowych na szarlotkę, czyli twardych, np. szara reneta, antonówka, twarde papierówki)
  • około 1/2 szklanki cukru (lub mniej do smaku, zależnie od tego jak kwaśne są jabłka - najlepiej je spróbować)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu wanilinowego - 35 g (możemy pominąć, w zamian dodać mąkę ziemniaczaną)

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec lub margarynę. Zmiksować mikserem przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać wszystko palcami). Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę. Rozpłaszczyć na placek i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Formę do pieczenia posmarować grubo masłem.

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek, najłatwiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia oprószonymi mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki. Drugą część ciasta trzymać w lodówce.

Przygotować jabłka: obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. 

Na bardzo dużą patelnię lub do dużego, szerokiego garnka wsypać cukier i wlać sok z cytryny, mieszać aż cukier się rozpuści. Następnie nie mieszając podgrzewać syrop na większym ogniu przez około minutę lub do czasu aż zacznie się brązowić (uwaga: syrop będzie bulgotał i będzie bardzo gorący!).

Wówczas wsypać jabłka i podgrzewać przez chwilę, a następnie poruszać patelnią lub garnkiem energicznymi ruchami tak aby jabłka nie przywarły do dna. Smażyć dalej przez minutę, następnie zamieszać, dodać cynamon, cukier wanilinowy, ekstrakt z wanilii i smażyć przez około 5 minut (jeśli chcemy aby w szarlotce były kawałki jabłek) lub dłużej, aż jabłka zaczną się rozpadać (jeśli chcemy aby w szarlotce był sam mus jabłkowy). Odstawić z ognia i wsypać budyń, wymieszać.

Jabłka wyłożyć na spód z ciasta. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy i przykryć nim jabłka (lub zetrzeć je na tarce). Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę w 190 stopniach C. Po tym czasie ciasto jest już zwykle upieczone, ale jeśli użyta była mała i gruba forma, można dopiekać kilkanaście minut w 180 stopniach, np. na dolnej kratce piekarnika pod przykryciem z folii jeśli wierzch za bardzo się rumieni.

 

Naleśniki z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • torebka cynamonu
  • 10 dag orzechów włoskich
  • olej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Z mąki, jajek, mleka oraz wody przygotuj ciasto na naleśniki. Posól odrobinę i usmaż placki. Obierz jabłka, zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż na wolnym ogniu aż uzyskasz gęstą konsystencję. Jabłka muszą zgęstnieć, zarumienić się na złoto. Dodaj cynamon oraz rozdrobnione orzechy. Tak przygotowaną mieszanką nadziewaj naleśniki. Podsmaż je przed podaniem lub zapiecz w piekarniku około 10 minut. Świetnie smakują z czekoladą oraz bitą śmietaną!

 

Trociniak z jabłkami

  1. BISZKOPT
  • 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do masy dokładamy żółtka i przesianą mąkę i proszek i delikatnie tylko mieszamy łyżką.

Masę wylewamy na blachę wyłożoną folią, która została posmarowana margaryną i posypana mąką pszenną i wkładamy to zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 150 stopni. Czekamy aż biszkopt się upiecze i wyciągamy go z blachy

 

  1. KREM
  • 1/2 l. mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • kostka masła

Odlewamy 3/4 szklanki mleka a pozostałą 1/4 wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy.

W odlanej części mleka roztrzepujemy dobrze mąki.

Kiedy gotujące się mleko będzie szło do góry, wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje na budyń.

Następnie odkładamy krem do ostygnięcia.

Kiedy krem jest zimny, nakładamy go po trochu do miski i miksujemy (rozluźniamy masę ;)

Po zmiksowaniu całego kremu dodajemy do niego częściowo masło (musi mieć temperaturę pokojową) i miksujemy.

Gotowe odkładamy.

 

  1. GALARETKA
  • 3 galaretki agrestowe
  • 1l wrzątku
  • 5 dużych jabłek

Galaretki rozpuszczamy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich starte jabłka.

 

Biszkopt ponownie wkładamy do blachy, nakładamy na niego 1/2 kremu, następnie galaretkę i wkładamy do lodówki aż do całkowitego jej stężenia. Następnie nakładamy drugą część kremu i posypujemy przesmażonymi na maśle wiórkami kokosowymi (ok.60g).

 

SMACZNEGO!