I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Autor: Anna Brzezińska
2015-03-18

21 marca 2015 roku, w Zamku Dubiecko odbędzie się I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej oraz I Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej.

Festiwal będzie pokazem sztuki kulinarnej, prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski, mającym na celu zachęcenie uczestników do powrotu do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich, ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej, oraz promowanie podkarpackiej wołowiny.

Konkurs będzie wydarzeniem cyklicznym i odbywać się będzie corocznie przed Świętami Wielkanocnymi w Zamku Dubiecko. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych będą mieli możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do eliminacji w Kulinarnym Pucharze Polski. Podczas konkursu będą obecni obserwatorzy - przedstawiciele organizatora KPP.

Atrakcją wieczoru będzie uroczysta gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej i podkarpackiej wołowiny, w której wezmą udział zaproszeni goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

PROGRAM

  • Jarmark myśliwski

- wystawa trofeów myśliwskich, pokazy mody myśliwskiej, degustacje wyrobów z dziczyzny i nalewek;

  • Prelekcje:

- Co wiemy o dziczyźnie?

- Rola dziczyzny w życiu człowieka

- Promocja polskiej dziczyzny!

  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej.
  • Live cooking w wykonaniu znanych Mistrzów sztuki kulinarnej i amatorów-myśliwych.
  • Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy".

- przekąska – ptactwo /pióro/

- danie główne – gruby zwierz

Przewodniczący Komisji sędziowskiej konkursów kulinarnych – Jerzy Pasikowski.

  • Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”.
  • Teatr ognia - widowisko.
  • Sarmata - Agencja Eventów Historycznych - pokazy strojów, walk szlacheckich.

 

Organizatorzy wydarzenia: Waldemar Hołówka - Holson Group , Zamek Dubiecko – Janusz Pyra wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni - Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem.

 

Więcej informacji można uzyskać odwiedzając poniższe strony:

www.fundacja-ksk.pl

www.zamek.dubiecko.com

 

Źródło: www.wrotapodkarpackie.pl