Czas na regionalny miód….i pierniczki!

Autor: IJ
2014-11-27

Już ponad 170 tradycyjnych, podkarpackich produktów, znalazło swoje miejsce na ogólnopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych. Zostały wyróżnione ze względu na swoje wyjątkowe cechy i niepowtarzalny smak. Spośród wielu wyróżnionych  produktów, na uwagę zasługują podkarpackie miody, m.in.: miód lubaczowski, wielokwiatowy i nektarowo-spadziowy miód z Korzenicy oraz podkarpacki miód spadziowy.

Miód to jeden z najstarszych naturalnych produktów spożywczych na świecie. Do dziś wykorzystuje się go w kuchniach całego świata do wyrobu słodyczy, sosów, marynat lub jako dodatek do mięs, a także jako składnik wielu napojów alkoholowych, takich jak grzaniec czy krupnik. Miód pszczeli potrafi nie tylko uatrakcyjnić smak sałatek, chłodników, deserów i napojów, ale także uzupełnić ich wartość odżywczą. Miód wielokwiatowy wzmacnia odporność, a także dodaje energii i witalności, jest też doskonały na przeziębienie, wykorzystywany w leczeniu alergii, kataru siennego i chorobach serca. Natomiast miód spadziowy wykorzystywany jest do celów leczniczych, w przypadku chorób dróg oddechowych, zapaleniach płuc, cukrzycy, astmie czy katarze.

Trzeba również pamiętać, że miód jest wykorzystywany do różnego rodzaju wypieków. Szczególnie teraz, w okresie przed Bożym Narodzeniem, możemy wykorzystać jego walory smakowe wypiekając przepyszne tradycyjne pierniki, które będą cieszyły zarówno podniebienie, jak i oczy.

Poniżej kilka przepisów na smaczne, tradycyjne pierniczki.

 

Tradycyjne Katarzynki

Składniki:

    200 g miodu

    1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

    kilka łyżek karmelu lub 1 łyżka kakao

    100 g cukru pudru

    1 jajko

    400 g mąki pszennej

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu lub kakao dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto. Jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany. Rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm i wykrawać foremką katarzynki.

Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce około 12 - 15 minut w temperaturze 190ºC (trzeba uważać, żeby ich nie spiec, bo będą zbyt twarde). Wystudzić na kratce.

 

"Szybkie" pierniczki

Składniki na około 55 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g  miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC, przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde, co jest spowodowane dodatkiem miodu. Aby zmiękły, potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem), na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu. Jeśli w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

A dekorujemy wykorzystując całą swoją fantazję!

 

Źródło:

www.smaki.podkarpackie.pl

www.mojewypieki.pl